Εξερευνήστε τη μαγευτική Θεσσαλονίκη
Εάν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη τότε δεν πρέπει να χάσετε τη μοναδική ευκαιρία που σας δίνετε, να εξερευνήσετε την πόλη και να δείτε μοναδικά μνημεία αλλά και απίστευτης ομορφιάς τοποθεσίες. Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας, διαθέτει πλούσια ιστορία και πολλά μνημεία από την ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περίοδο.
Ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης
Ελληνιστική περίοδος
Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ., από τον Κάσσανδρο, στρατηγό του Μακεδονικού βασιλείου και πήρε το όνομα της από τη γυναίκα του, η οποία ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου. Η επιλογή της θέσης ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς συνέδεε τη Μακεδονία με το Αιγαίο Πέλαγος. Έτσι η Θεσσαλονίκη έγινε πολύ γρήγορα εμπορικό κέντρο και μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας.
Ρωμαϊκή περίοδος
Η πόλη πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων το 168 π.Χ. και αρχικά ήταν πρωτεύουσα μίας εκ των τεσσάρων διοικητικών περιφερειών που είχαν ορίσει. Η κατασκευή της Εγνατίας οδού μεταξύ 146 π.Χ.–120 π.Χ. μεγένθυνε ακόμα περισσότερο τη Θεσσαλονίκη, καθώς πλέον αποτελούσε χερσαίο σταυροδρόμι εμπορικής και στρατιωτικής σημασίας.
Βυζαντινή περίοδος
Κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων στη Θεσσαλονίκη χτίστηκαν δημόσια κτίρια, πολλοί ναοί, νεό λιμάνι αλλά το πιο σημαντικό έργο ήταν τα τείχη, τα οποία προστάτεψαν την πόλη από πάρα πολλούς επιδρομείς. Η πόλη χαρακτηρίζεται ως «Συμβασιλεύουσα» και «Μεγαλούπολις» και κατέχει τη θέση της επόμενης, μετά τη Κωνσταντινούπολη, πόλης της αυτοκρατορίας.
Οθωμανική περίοδος
Η Θεσσαλονίκη καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1430 και ελευθερώθηκε σχεδόν 500 χρόνια μετά, το 1912. Τα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής κατάκτησης ήταν δύσκολα, καθώς τα πολεμικά μέτωπα ήταν ακόμη κοντά, ο πληθυσμός είχε μειωθεί πολύ και το εμπόριο έφθινε συνεχώς. Η πόλη άρχισε να ακμάζει μετά το 1520 όταν αναπτύχθηκε η βιοτεχνία και το διεθνές εμπόριο. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη πολλοί διωκόμενοι Εβραίοι από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Σύγχρονη Ιστορία
Για αρκετό καιρό μετά την απελευθέρωση του 1912 διατηρήθηκε η οθωμανική διοικητική δομή της πόλης για να αποφευχθεί η οικονομική και κοινωνική διάλυση της. Η μεγάλη πυρκαγιά το 1917 ήταν η χειρότερη καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλονίκη κατά τα νεότερα χρόνια. Κατέστρεψε ολοσχερώς κτίρια σπάνιας αρχιτεκτονικής αξίας στο κέντρο της πόλης, καταστήματα, εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές, χιλιάδες σπίτια και προκάλεσε τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το έτος 1922, στα πλαίσια της Ελληνοτουρκικής Ανταλλαγής Πληθυσμών που συμφωνήθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης, εγκαταστάθηκαν στην πόλη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Θεσσαλονίκη καταλήφθηκε από τις Ναζιστικές δυνάμεις. Πάρα πολλοί Εβραίοι της Θεσσαλονίκης σκοτώθηκαν από τους Ναζί εκείνη την περίοδο. Ένα μήνα μετά την κατάληψη της Ελλάδας ιδρύεται στη μικρασιατική προσφυγική συνοικία του Επταλόφου, η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση της χώρας, η “Ελευθερία”, με την ομώνυμη εφημερίδα της και το πρώτο παράνομο τυπογραφείο της πόλης. Η απελευθέρωση της πόλης ήλθε στις 30 Οκτωβρίου του 1944.
Εβραϊκή Ιστορία της Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη εβραϊκή ιστορία, η οποία ξεκινά από τα Οθωμανικά χρόνια. Η εβραϊκή κοινότητα θα φτάσει να κυριαρχεί πληθυσμιακά και οικονομικά στην πόλη αλλά θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες κυρίως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.
Σημαντικά αξιοθέατα
Λευκός Πύργος
Ο Λευκός Πύργος είναι το μνημείο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στην παραλία. Αποτελούσε έργο οχύρωσης της πόλης και χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 15ο αιώνα. Στη μακρά ιστορία του, ο πύργος έχει αλλάξει κατά καιρούς ονόματα και χρήσεις. Αρχικά ονομαζόταν «Πύργος του Λέοντος» και αργότερα «Φρούριο της Καλαμαριάς». Κατά το 19ο αιώνα ονομαζόταν «Πύργος των Γενίτσαρων» και «Πύργος του Αίματος». Εκείνη τη περίοδο ο πύργος λειτουργούσε ως φυλακή για θανατοποινίτες και οι ονομασίες βασίζονταν στην εικόνα του αίματος που έτρεχε από τους τοίχους του πύργου όταν οι γενίτσαροι έσφαζαν ή βασάνιζαν τους φυλακισμένους. Το 1890 ένας Εβραίος κρατούμενος για να εξαγοράσει την ελευθερία του, ανέλαβε να ασβεστώσει με λευκό χρώμα τον πύργο. Ο Τούρκικος και ο Εβραϊκός πληθυσμός υιοθέτησαν την ονομασία «Torre Blanca», δηλαδή «Λευκός Πύργος». Από το 2006 ως σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Αψίδα του Γαλέριου και Ροτόντα
Ένα από τα χαρακτηρηστικότερα μνημεία της ύστερης αρχαιότητας είναι η αψίδα ή το θριαμβικό τόξο του Γαλερίου, η λεγόμενη σήμερα Καμάρα. Χτίστηκε µεταξύ 298 και 305 µ.Χ. σε ανάµνηση της εκστρατείας και της νίκης του Γαλέριου κατά των Περσών. Πολύ κοντά στην Αψίδα του Γαλέριου βρίσκεται η Ροτόντα, ένα από τα σπουδαιότερα ρωμαϊκά μνημεία της Ελλάδας. Χτίστηκε το 306 μ.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος λατρευτικών μυστηρίων, μαυσωλείο, ναός, μητρόπολη, τζαμί, και μουσείο.
Τα Κάστρα ή Βυζαντινά Τείχη
Τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης είναι ένα σύμπλεγμα τειχών, πύργων και οχυρώσεων με μοναδική αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία. Η σημερινή μορφή των Κάστρων είναι στο μεγαλύτερο μέρος κατασκευή του 4ου μ.Χ. αιώνα. Το εντυπωσιακότερο σημείο των τειχών και ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη σε όλη την Θεσσαλονίκη είναι ο Πύργος του Τριγωνίου. Όταν επισκεφτείτε τον Πύργο του Τριγωνίου και την κύρια πύλη των τειχών (Πορτάρα) θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την υπέροχη θεά του Θερμαϊκού κόλπου.
Μερικά ακόμα από τα πολλά αξιοθεάτα είναι:
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο
- Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
- Το Άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου
- Η Πλατεία Αριστοτέλους
- Η Ρωμαϊκή Αγορά
- Ο ναός του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της πόλης
- Το Μουσείο Ατατούρκ
- Ο ναός της Αγίας Σοφίας
- Η Μονή Βλατάδων