Βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη και θέλετε να δείτε κάτι μοναδικό που δεν πρόκειται να ξαναδείτε στη ζωή σας; Τότε πρέπει να επισκεφθείτε τα Μετέωρα, ένα θέαμα που πραγματικά κόβει την ανάσα.
Τα Μετέωρα αποτελούν ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα είναι ένα σύμπλεγμα από επιβλητικούς σκοτεινόχρωμους βράχους και βρίσκεται στη Θεσσαλία, στο χωριό της Καλαμπάκας (περίπου 2,5 ώρες μακριά από τη Θεσσαλονίκη). Τα Μετέωρα έχουν επίσης έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον, καθώς στους βράχους τους βρίσκεται το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό σύνολο στην Ελλάδα (μετά το Άγιο Όρος). Το 1988 συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO!
Όταν φτάσει κάποιος στην Καλαμπάκα, παρατηρεί από χαμηλά τους επιβλητικούς βράχους να υψώνονται μέχρι και τα 534 μέτρα. Το πραγματικά εκθαμβωτικό τοπίο όμως το συναντά όταν ανέβει στα Μετέωρα και δεί από κοντά τους ιερούς βράχους, τα μοναστήρια, τη βλάστηση και την απίστευτη θέα στη Καλαμπάκα και τη Θεσσαλική πεδιάδα. Κάθε επισκέπτης μένει άναυδος και θέλει να φωτογραφίσει αυτό το σπάνιας ομορφιάς γεωλογικό φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο έρχονται εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να δούνε τα Μετέωρα!
Το άγριο και απροσπέλαστο φυσικό τοπίο αποτέλεσε πρόσφορο χώρο για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σε χρονολογία που δεν είναι ακριβώς γνωστή. Αρχικά οι ασκητές ζούσαν σε σπηλιές των βράχων. Η ονομασία Μετέωρα οφείλεται στον Άγιο Αθανάσιο το Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμορφόσεως του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο» στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344. Συνολικά χτίστηκαν 24 μοναστήρια, από τα οποία σήμερα τα 6 είναι αναστηλωμένα και επισκέψιμα, ενώ έχουν σωθεί θησαυροί, κειμήλια και πολλά έργα μικροτεχνίας.
Η πιο μεγάλη, σημαντική και επιβλητική μονή είναι το Μεγάλο Μετέωρο ή Μονή Μεταμορφόσεως του Σωτήρος που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των Μετεώρων. Η δεύτερη πιο μεγάλη μονή είναι η Μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ. Τα υπόλοιπα επισκέψιμα μοναστήρια είναι η ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά, η Μονή του Ρουσάνου ή Αρσάνη, η Μονή της Αγίας Τριάδος και η γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου.

Elite Transfer Υπηρεσίες

Η Elite Transfer σας παρέχει τη μεταφορά σας προς τα Μετέωρα, τη μεταφορά σας στις μονές και την επιστροφή σας στη Θεσσαλονίκη. Τα ευρύχωρα, κλιματιζόμενα και τελευταίας τεχνολογίας οχήματα μας σας προσφέρουν μία άνετη και ξεκούραστη μεταφορά. Το προσεκτικά επιλεγμένο προσωπικό μας είναι πάντα πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει και να σας παρέχει ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χαλαρώσετε στα αναπαυτικά καθίσματα των οχημάτων μας!

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Τα μοναστήρια δεν είναι επισκέψιμα όλες τις μέρες και ώρες της εβδομάδας αλλά έχουν συγκεκριμένο ωράριο για το οποίο μπορούμε να σας ενημερώσουμε.
  • Οι μονές έχουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες. Απαγορεύεται η είσοδος στους άνδρες που φοράνε μπλούζα χωρίς μανίκια και κοντά παντελόνια. Οι γυναίκες πρέπει να φοράνε μακριά φούστα και μπλούζα με καλυμμένους τους ώμους. Στην είσοδο κάθε μονής παρέχονται φούστες και μαντήλια για δανεισμό.
  • Το ταξίδι από Θεσσαλονίκη για Μετέωρα (και το αντίστροφο) είναι μεγάλο, οπότε μπορούν να γίνουν οι επιθυμητές στάσεις μετά από αίτημα σας στον οδηγό.
  • Εφόσον το επιθυμείτε, είναι εφικτό να γευματίσετε στα εξαιρετικά εστιατόρια στην Καλαμπάκα ή στο Καστράκι με θέα τα Μετέωρα!